Custom Search

SAYA SALLİBAĞ ve Bayramlar daki tepe eğlencelerini bilenler paylaşabilirmi

Acemli68.com Yeşilovanın Sesi,Acem,Yeşilova,Aksaray,Aksaray canlı izle/SAYA SALLİBAĞ ve Bayramlar daki tepe eğlencelerini bilenler paylaşabilirmi => Saya saya sallibağ konusu , bayramları tepeye çıkılıp orada yapılanlarla ilgili ve saz otu işlenirken yapılanlar hakkında biligisi olan sayın

Gönderen Konu: SAYA SALLİBAĞ ve Bayramlar daki tepe eğlencelerini bilenler paylaşabilirmi  (Okunma sayısı 3595 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

• *
    • Profili Görüntüle

Saya saya sallibağ konusu , bayramları tepeye çıkılıp orada yapılanlarla ilgili ve saz otu işlenirken yapılanlar hakkında biligisi olan sayın büyüklerim o günleri anlatıp bizleride bilgilendirirmisiniz.O devirlerdeki ahlak ve dayanışmayı ön plana çıkaran olaylarmış.Bilgi , anı ve fikirlerini paylaşan büyük küçük herkeze şimdiden teşekkür ederim.
Linkback: http://www.acemli68.com/forum/saya-sallibag-ve-bayramlar-daki-tepe-eglencelerini-bilenler-paylasabilirmi-t1755.0.html

Benzer Konular
Nokta acemli68.com daki gelişmelerden memnunmusunuz
Nokta nerde eski bayramlar diyenler
Nokta Hayırlı Bayramlar
Nokta Bursa'daki Türbeler

Konuyu Paylaş:
  digg  facebook  twitter  google  google

• Onursal Üye
  • *
  • 23 Mesajı Toplam
    35 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Saya salli ba diye genellikle çocuk yaştaki üç beş arkadaş birlikte olunur.Her eve kapı çalınır saya salli ba verenin oğlu olsun vermeyenin kızı olsun kuyuya düşsün ölsün derdi ittedikler ide ne idi biliyormusunuz.Evdeki un istenirdi genellikle o unlada bizim meşhur çerçilerimiz vardı hepsinede ALLAH rahmet eylesin başta tat Nuri amca,topal Çapan kürt Hamıza Allenin Üsüyün Hasan Hüseyin bunlar Alasakallı mahallesinin meşhur çerçileri idi toplanan unlarla genellikle yarı çürük elma ,ayva,havuç ve portakal gibi meyvalar alınır iştahla yıkamadan filan büyük bir iştahla yenilirdi.Genellikle her evden verilirdi çünkü verenin oğlu olsun vermiyenin kızı olsun o da tandıra düşsün ölsün gibi kelimeler kullanılırdı demek şu oluyorki o zamanlarda çiftçilik olduğu için oğlan olmasını isterlermiş,burada kız ve kadınlarımız asla alınmasınlar bizim için kızda oğlanda hepimizin can ciğeridir diyorum.O zamanlarda para kimselerde yok denecek kadar çok azdı.Bakkallara borç yazdırılır harmana veresiye diye o zanda geldimi herkes borcunu öderdi berberler bile buğdayına traş ederdi.Bu sayada bazı yaramaz çocuklar çıkar sağanın içerisine suyu doldurur üzerinede biraz un eker un tornasına bir döker her şeyi berbat eden yaramaz çıkardı.Bilmem anlata bildimmi bilmiyorum kusuruzuz olmuşsa af ola arkadaşlar.Büğünkü bu kadar diğer saz işi bir sonrakine.

• *
    • Profili Görüntüle
Sevgili başkomiser Mehmet Amcam sen layık görüp bu içtenlikle yazılmış satırları yazmışsın kusur ne demek.Kusur bizde büyüklerimizin dizlerinin dibine oturup sizlerden canli öğrenmek dururken böyle zahmetli bir yolla hazıra konuyoruz.Ellerine sağlık Mehmet Amcam.Diğer konularda da anlatımlarınızı merakla bekliyorum hertürlü saygıya ve sevgiye değer Acemli.net üyesi büyüklerim.Allah'a emanet olun.

• Yönetici
  • *
  • 31 Mesajı Toplam
    53 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
teşekürler mehmet baş komserim ğene eskilere dalmışın valla  okudum okudum  çok ama çok şey anladım  demekki   eskiki gelenek daha ğüzel ve zevkli imiş  valla  daha yaşanmış  eskileri  anlatacak olursak  bizlerin acı açık kalacak heralde  örneğin köy odaları varmış  bi kıza düğür geldiklerinde  aile fert lerinin en büyüğü ne derse o olurmuş  kına ğecesi  cumartesi ikindi  namazı sonrası olurmuş helva ekmek  tınğır dedimiz saç parçası  bir tınğır helva ğetirmiş  diye bayanlar  arasında dedi kodu başlarmış yuvkada  bizler  yuha ekmekle  dürüm dağılması ve daha neler neler varmiş  ama benim ğörüşüm  kendi açımdan diyorum eskiden daha daha iyi  yaşamak varmış büyüklerde  sevği küçüklerde saygı  varmış ama şimdi nerde komserim o ğünler ben şahsım adına  konuşuyorum eskiden  baba ve annenin yanında cocunu  sevemezmişin şimdi ise  ben annemin yanında   iki tane kızım var   12 yaşında biri 10 daşta biri severim öperim  okşarım cocukları ama eskiden yapamazmışın memet abi   senin başından geçmişdir  tabiki ama  demek istedim şu komserim şimdi sevğide yok saygıda yok  sayğılar

• Onursal Üye
  • *
  • 23 Mesajı Toplam
    35 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Sayın Ramazan ve Cemalettin kardeşim hemen makale yazılarıma cevap verdiğiniz için teşekkürleri borç bilirim.Cemalettin bizim yakın akrabamız olur.Ramazan sende Rahmetli babanla sazda bostan ımız var idi çok iyi bir aile dostluğumuz olmuştur.Hele sen babamdan sor çok yakın akraba olurmuşuz.Uzak gibi duruyorda Muhtarımdan sor bi bakalım yeni akraban bizmişiş,Birde ne güzel kelimeler ve haberler üretiyorsunuz.Tepe meselesine gelelim.Bayramlarda akşamları büyük bir telaş başlar,çocuklar bir pantolunu vardı onları yatakaltına ütülenmesi için bırakılırdı Anneler akşamdan çörekler çekilir ki yemesine doyamazsınız.Çeşitli yemekler hazırlanır.akşamdan bütün kızlı ve erkekli çocuklara kına yakılır.Bayram sabahı camiye gidilir ve kabirler ziyaret edildikten sonra köy odalarında toplanılır yakın komşular her evden sini ile çeşitli yemek ve tatlılar hoşaflar gelir afiyetle yenir büyüklerin ellerinden öpülür.Aile fertleri babalar akşamdan bayram haçlıkları verilir.Sıra yakın akrabalar dedeler ne ninelerin elleri öpülür parayı yakın akrabalar çocuklarına verirdi yalnız annelerimizin amcaları bile gezilirdi on kuruş ve 25 kuruş verilirdi.Eskiden para çok çok kıymetli idi yalnız çocuklara bayramlarda para verilirdi başka zamanlarda genellikle verilmezdi.Bir gurbetten veya askarden gelenin eline bakılırdı vede genellikle şekerler verilirdi şimdiki gibi bayram çerezleri çocukların ceplerine doldurulurduki demeki çocukların keyfine öğleye yakın çarşıda büyük bir kalabalık çocuklar alış veriş yapar tam öğleden sonrada tepede bütün genç kızlar ve anneler toplanır bir birleri ile bayramlaşılırdı bu arada genç kızlar toprakta aldıkları haçlıkları ile topraktan enekli para oynanırdı.Tabiiki kurnaz kızlar hile yapanlarda olurdu arasıra ben bunlara bizzat şahit olmuştum.Şimdi o kızlar hep torun torba sahibi.Tepede gençlerde bu arada kızlara bakar poz verilir gibi yapılırdı uzaktan eskiden birde şu vardı arkadaşlar bir kız oğlan birbirleri ile konuşamazdı ah bir konuşsun kusura bakmayın gerçekleri yazmak mecburiyetinde kalıyorum.Aman bunla şu sevişiyormuş bir dedi kodesu çıkardı.Onun için kız erkek birbirleri ile korkusundan konuşamazlardı.Vallahi ben bile hiç bir zaman cesarar bile edememiştim.Gerçek bu idi daha iyisini İsmail BELLİKLİ kardeşim o çok güzel espirileri ile anlatır.Diyorum.İsmail arkadaşımız bizlerden dahada kültürlü ve akıllıdır diye ona jest olarak yapmıyorum.Gerçekleri iletiyorum daha çok yazılacak hususlar var onuda Sayın İsmail Bellikli Arkadaşımız isterse yazabilir.Tekrar ediyorum kusurumuz var ise af ola sağlık ve esenlikler dilerken tüm kasabamızın aile fertlerini ALLAH a amanet ediyorum.Tabiiki gurbetteki kardeşlerimizide bULUNDUĞUM zONGULDAKTA BU BAYRAM GÜNLERİNDE HER EVDE BOLCA YEMEK YAPILIR GELEN MİSAFİRLERE YEMEK yEDİRİLİR.hOŞÇA KILINIZ.

• Onursal Üye
  • *
  • 78 Mesajı Toplam
    112 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle

sayın; komiser,im
                   -------------------
       bana iltifat ediyorsunuz çok canı gönülde teşekkür ederim
        ----------------------------------------------------------------------------------
       bir profösör diyorki yarın için bir şeyler getirmeyin okula düne bakarak yarını görürüz
       çünkü getireceginiz her şey kendi düşüncelerinide beraberinde getirecegi için önerimiz
       yenilikler yapamayız herkes tarafından çok sevilen insanlar insanlara kıymet verenlerdir
        bir gerçek olay geldi aklıma yazayım  burnu havada olan bir beyfendi kendini begenen
       bir kış günü buzlu merdivenlerden inerken ayagı kayar çok kötü bir şekilde düşer kalkamaz
       o çevrenin insanıda iyi tanıdıgı için kimsede gidip yardım etmez buzun üstünde yardım bekler
       belli bir zaman sonra oranın masgot delisi gelir boşuna elini uzatma kimse tutmaz elinden der
       düşenin dostu olmaz bu bir burnun havada indir iki daha çok beklersin üç niye yazdım çünkü
       yeşilovada yeşilovalı pek bir samimi degil ama gurbete çıkdıkmı allah allah o nasıl özlem hasretlik
       arkadaşlık baglılık iletişim çok şahane dostluklar bende burnu havada olanı hiçmi hiç sevmem
       aslında o delilikden bende biraz nasibimi aldım sayılır acımasız olmakda işe yarıyor sebebi şöyle
       bazıları özenle yazmıyor hatasının karşıtı özür dilemiyor vede eksik yanlış cümle kullanıyor
       hatalar insanlar için ama ne kadar dogru yazarsak okadar güzel anlarız ismail bellikli saygılar efendim

• Onursal Üye
  • *
  • 78 Mesajı Toplam
    112 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Ynt: SAYA SAYA SALLİBAG-6 KASIMDA AYINDA YAPILAN COCUK BAYRAMIDIR-
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2010, 13:53:01 »
                      O oyunun adı ---SAYACI GEZMEK--DENİR- genelikle kış mevsiminde yapılır
                     ----------------------------------------------------------------------
                    on  yaşıtları arasında arkadaşlar aralarında karar alırlar daha önceden gidebilecekleri
                    evleri maddi imkanları iyi olduguna inandıkları aileleri seçerler çocuklara bakış açısı
                    ellerinin boş dönmeyecegini gözüne kestirirler genelikle un toplanır bazen yumurtada olabilir
                    takriben beş altı kilo olduguna inanıldıgında dogru çerçi nuri emmiye gidilir
                    allah rahmet eylesin çocuk ruhundan anlayan bu aile akşam geç vakitlere kadar
                    sanki 24 saat açık dükkan gibi çocukların kalbini kırmazdı nuri emminin ailesi
                    sonunda çocukların dedigi olurdu dükkanda ne varsa ondan verirlerdi
                    lokum bisküvit elma portakal mandalin kış günü bunlar bulunurdu AH NÜRİ EMMİ NUR İÇİNDE YAT
                    kapıya vurulur kapı açılır çocuklar hep bir agızdan saya-saya-sallibag diye başlarlar söylemeye
                    araştırdım almanyada aynısı var hala yapıyorlar burada çocuklar adı LATERNE--LATERNE DERLER
                    ÇOCUKLAR ELLERİNDE RENKLİ KAGITDAN YAPILMIŞ ALTI KÖŞELİ RENKLİ LAMBALI FENERLER
                    ŞİDİ BİRAZ MODERN ÇOK KÜÇÜK EL LAMBASI PİLLİ UZUN BİR METAL ÇUBUGUN UCUNDA TAKILI
                    FENER ALAYI ÇOCUKLAR DÜKKANLARA GİREREK BAŞLIYORLAR HEP BİR AGIZDAN SÖYLEMEYE
                   GÜNEŞ- -AY--YILDIZLAR--SİZİN OLSUN--BİZE ÇOK ŞEKER VER BİZİM OLSUN DER ÇOCUKLAR
                    LATERNE- LATERNE- SONNE MOND -UND-ŞTERNE VE DÜKKANCI HEPSİNE DAHA ÖNCEDEN
                    HAZIRLAMIŞ OLDUGU TORBALARCA DOLU ŞEKERLERİ ÇOCUKLARA DAGITIYORLAR HER ÇEŞİT HEDİYELER
                    VAR ÇOCUKLARA GÖRE NELER NELER** teşekürler sayın komiser ve ramazan demir teşekkürler
                   beni nerden nerye getirdiniz burada hala yaşanan fenerli saya saya salli bag davam ediyor her sene
                   6 kasımda bütün çarşı cocuk dolar bam başka bir güzellik görmek lazım modern dünyamızda ismail bellikli selam,

« Son Düzenleme: 04 Eylül 2010, 11:55:08 Gönderen: ISMAIL BELLIKLI »

• Onursal Üye
  • *
  • 78 Mesajı Toplam
    112 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle

YEŞİLOVA TEPESİNİN ÜSTÜNDE ORTA YERİ DÜZLÜK TOP SAHASI  YERİ İDİ
                şimdi bir yeşilovalının bayramda giydigi giysiyi tarif ediyorum ekonomisi iyi olan bayanın ki
                yeşilovada bayramları tepenin üstünde toplanırdı üç mahallenin halkı saat 10 da başlardı
                insanlarımız yavaş yavaş aileri ile birlikde üç mahallenin buluşma bayramlaşma yeriydi
                mahalle arasında gidip gelme zaman ve vakit yetişmedigi için ulaşımda zaten zor o zaman
                eski görenek ve gelenekler kim düşündü ise tam isabet çokda güzeldi------
                *******************************************************************
                herkes en güzel elbiselerini giyerdi genellikle kadifeden olurdu takımlar
                bir fes anlında büyük altınlar kelleli derlerdi cumhuriyet altınları dizili en az15 tane olurdu
                onun altında 20 lik 50 tane dizilinirdi fesin ön bitiş alın kısmında kulakdan kulaga olurdu
                kulak larda asmalı tenzifler her birinde takriben 7 tane olurdu yani bir hazineydi allahım
                ****************************************************************
               o fesin üstünede inciden işlemeli bir yemeni örtülenerek tamamlanırdı baş örtüsü
               devam kadifeden önü kapaklı işlik ve acem şalı onun altında kadifeden şalvar don
               ayagına ince çorap kundura en son moda ilaveten kundurayı korumak içi kış günleri
               ona uygun lastik kablama giyilirdi kundurayı koruması için gıcır gıcırda ses yapardı
               ******************************************************************
               ayagında kundura türküsü acemlilere aitdir fakat kültürümüze ne kadar sahibiz buyrun
               kadınlarımızın hepside böylesine şık giyerdi 50 sene önceyi anlatıyorum şahidim buna
               guruplar halinde bayramlaşmalar da yetişmiş kızlarda görülürdü büyümüşmü diye
               sanki o tepe bir defile yeriyde insanın gözlerini kamaştırırdı güzellikleri insanlarımızın
               ******************************************************************
               aslında abiziyit su yolu sayfasında var ama yinede maziyi sevenler istediler yazdım
               bütün aşklar abiziyit su yolunda başlar kitabı ve fırtınalar esen hayatım kitabı olacak galiba
               *******************************************************************
               çıkdım çeşme başına çok şeyler yazdım taşına gelen geçen okusun ah neler geldi başıma
                                                    arkası yarın söylemesem çatlarım ismail bellikli saygılar efendim,

• Onursal Üye
  • *
  • 23 Mesajı Toplam
    35 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Sayın arkadaşlar ben demedimmi İsmail kardeşim Bizleri kırmaz yazar dedim.Kendisine çok teşekkürlerimi iletir sağlık ve esenlikler dilerim.

• Onursal Üye
  • *
  • 78 Mesajı Toplam
    112 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle

sayın celaletdin irdem;
              saz otunun paylaşımı konusunda o zamanın ekabirleri yani önde gelenleri karar alırlardı
              nisan mayıs ayında duruma göre hava şartlarıda önemliydi tabi sazı bekleyen bekçiler
              olurdu herkes gidipde ot getiremez di yasakdı paylaşırken saz üç mahalleye bölünür
              kurra çekilir kimin şansına neresi düşerse üç mahalleli hakkına razı olurdu
                                sazlık önce üçe bölündükden sonra her mahallenin muhtarları ile halk kendileri bireysel
                                haklarına ne düşerse rıza gösterirdi takriben şöyle diyelim kişi başı on ton ot düşerdi
                                kimisi hakkına düşeni satardı kimisi kendisi işlerdi evine imece üsülü taşırdı yardımlaşarak
                                o zamanlar halkın beslenmesi yanlız büyük ve küçük baş hayvanlardan sütçülük geçim
              kaynagı yagı peyniri yaşam seviyesini ayarlardı herkesin ahırlarının üstüne kuru kalması için
              havalı bir şekilde dizilirdi yoksa nemlenir çürürdü otlar alasakallı mahallesinde
              şevketlerin uslu ailesinden balya işleri ile ugraşan en büyük oglu yaz mevsimi arta kalan
              otları satın alarak balya yaparak makine ile izmirde hayvancılıkla ugraşanlara satılırdı
                   kamyonlarla taşınırdı oralara ve ot işlemi böylece tamamlanırdı koyunların yayılmasına serbestdi
                   ondan sonra hayvanlarda nasibini alırdı her taraf serbestdi
                   takriben otuz kılo metre kare saz alanı insanlarla dolardı düm düz bir alan yok daha aynısı bu kadar güzel
                   ondan sonra halk koca köyü terk ederdi malı olan  yaylaya kıra taşınırdı tam üçbuçuk ay kalınırdı
             ekini olan harmanlarını kurardı onların özel yerleri vardı düven sürmeler çok zevkli olurdu
             bugdayı arpası çavdarı ayrı ayrı harman olurdu muhteşem bir tabiat yaşantısı yarabbi bir daha gelmez
             bugday başakdan ayrıldıgı zaman rüzgar beklenirdi yardımlaşarak imece usulü olurdu yine
             tınas atılırdı yaba denirdi onun adına rüzgar eserken samanla bugday ayrılırdı birbirinden
    bugday taneciklerine birleşdigi kümeye cec denirdi hangi ürün olursa olsun böyle isimlendirirlirdi
    her şey tamam oduguna kara verildikden sonra samanlar samanlıga atılırdı kimi yerinde satılırdı
    bugdaylarda müşterisini ya özel satarlar yada devlet silolarına satımı yapılırdı hadda parasıda biraz
    geç ödenirdi ben yaşadıgım yılları ve gördükleri aynen akdardım buyrun efendim ismail bellikli saygılar selamlar

• *
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
cok deyerli ismail abi sizin anlatmaniz sanki bir filim seyreder gibi yügreyinize elinize saglik allah uzun omür versin sizin gibi gecmisi canli canli anlatan acemli yigitlere selamlar ramazan kerter almanyadan

• Cihat MENGI
  • *
  • 1 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Ismail bey, cok sag olun. Bize biz oldugumuzu ne kadar guzel anlatmissiniz. Coktandir duymadigim seyleri okurken nemlerdirdiniz gozlerimizi.

• Onursal Üye
  • *
  • 78 Mesajı Toplam
    112 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle

Çok kıymetli arkadaşlar;
              ----------------------------
              3 eylül sabahı internet bir türlü açılmadı saat 9-oo takriben olabilir
              hayırlısıdır dedim başka küçük bir işle meşgül oldum döndügümde bakdımki
              sayfa aktif halini almış tabi hemen açdım ve sizler karşımdasınız
              bilseniz nasıl sevindim hepinize yürekden teşekkür ederim var olun
              hayatımızda en degerli maden altındır degilmi ya insan kıymet biçilmez asla
              hiç kimsenin hayatı madenle ölçülemez çok degerli madde oldugu için
              onunla kıyas etmek bir alışkanlık haline gelmiş taa ezelden beri bu güne kadar
              Altından daha kıymetli hayatımızın gerçegini görmeden sevmek buna denir
              tarihe bakdıgınız zaman atalarınızın gelenekleri ve hayat yaşam tarzlarını görmek
              insan ruhunda genlerinden aldıgı haberle seviyor iletişim kurulabiliyor
              ---------------------
              lakabıyla söyleyim önceden her ailenin bir lakabı vardı yoksa kim kime
              adresi bulunmazdı merhum kemik kulagın celal amca ışıgı yanan kişilikde
              yanlız başına bir ilimli irfanlı ziraat mahsülden malcılıkdan anlayan
              harıl harıl çalışan herkes ona danışan bir bilgi kutuphanesi idi çevresinde
              yanlız ne olsa hadi git celal emmiye sor denirdi kendiside gel balım neymiş
              derding anlat baalıım da dinliyek derdi bir çare buluruk elbetde dert etme derdi
              o yaşlı insanlar mahalemizin kutuphanesi idi nur içinde yatsın yerinde
              bu altın sözlerin sahibi sizlere çok teşekkür ederim ismail bellikli saygılar slm

• Yönetici
  • *
  • 59 Mesajı Toplam
    81 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Sayın baş komserim ve Değerli İsmail abi siz yaşayan birer tarihmisiniz.
Aman Allahım ne ğüzel bir anlatım hürmetlerimi sunuyorum ağzınıza yüreğinize sağlık.

İNSANLAR GEÇMİŞİN HASRETÇİSİ
GELECEĞİN ÜMİTÇİSİ
İÇİNDE BULUNDUĞU ANIN ŞİKAYETÇİSİDİR.....

• Onursal Üye
  • *
  • 24 Mesajı Toplam
    42 Kere Beğenildi
    • Profili Görüntüle
Bize bu güzel gecmisimizi anlatan herkese tesekkür ediyorum
sizlerin sayesinde ögreniyoruz bu güzel örf ve adetlerimizi anlatirken baska bilinmedik
bir dünyada yolculuk ediyorum sanki
Yüreginize saglik

Sanmasınlar yıkıldık, Sanmasınlar çöktük
Bir başka bahar için, sadece yaprak döktük...

Acemli68.com Yeşilovanın Sesi,Acem,Yeşilova,Aksaray,Aksaray canlı izle

Aksaray yeşilova kasabası , Acemhöyük , Aksaray canlı izle ,yeşilova,aksaray,aksaray haberleri,aksaray valilik haberleri

Seo4Smf Tagleri: